KOŠÍK: 0 0

Naše produkty

Co u nás najdete

Dary přírody

Vracíme k původním hodnotám a pěstování plodin udržitelným způsobem bez zbytečné chemie. Přicházíme pomalu na to, že v dnešní uspěchané době je často nejlepší to, co známe už dávno.

Snažíme se naše zahrady zakládat s láskou a podle starých zvyklostí, aby vynikaly pestrostí, plodností, zdravým růstem, výtečnou chutí a krásou. V současnosti se zaměřujeme na pěstování zeleniny, ovoce a bylinek.

Co pěstujeme

Naše produkty

Z našich polí
Bylinky

Bylinky se používají nejen jako ochucovadlo různých pokrmů, ale také můžou posloužit jako krásná dekorace, například levandule má opravdu všestranné využití.

Z našich zahrad
Zelenina

Zelenina patří mezi ochranné potraviny pro obsah vitamínů a minerálů, proto je vhodná ke každodenní konzumaci. Některé její druhy se využívají i jako koření nebo ve fytoterapii.

Z našich sadů
Ovoce

Čerstvé ovoce obsahuje 80 až 90% vody. Příjemně osvěží díky přítomnosti aromatických látek a ovocných kyselin. Po zelenině je ovoce nejbohatším zdrojem vitamínů.

Foto ze zahrad

Galerie

Jak pečujeme o naše zahrady

Náš přístup a postupy

Chuť ani vůni čerstvě nařezaných bylinek nelze ničím plně nahradit a domácí bylinková zahrádka má jistě i své kouzlo. Byla jednou z prvních, kterou jsme na naší farmě Zahrady Myšlín založili. Nejraději dodáváme bylinky čerstvé, nařezané přímo ze zahrádky. Pokud něco zbude, využíváme osvědčené rodinné recepty pro jejich zpracování a uchování. Nabídka je různá podle ročního období.

Na našich zahradách pořádáme i různá setkání a kurzy s tématikou bylinek. K nejkrásnějším zážitkům léta patří dny věnované sbírání rozkvetlých bylinek s výrobou produktů z nich. Máte chuť strávit letní den plný slunce, barev bylinkových květů, přenádherných vůní doplněný o zvuky přírody? A chcete si přivézt domů nejen krásné vzpomínky, ale i fotografie a vaše vlastní výrobky? Nahlédněte do záložky akce.

 

Číst více >>

Historie bylinářství je v podstatě stejně stará, jako lidstvo samo. Lidé využívali byliny ve svůj prospěch už odnepaměti. Staří Egypťané disponovali skvělou znalostí bylin, běžně se používal k léčení česnek, opium, koriandr, máta nebo indigo a bez jejich znalostí a dovedností bychom dnes neměli ani mumie. Zájem o léčivé bylinky v dnešní době roste. Příroda je všude kolem nás, rozmanitá, krásná i léčivá. Stovky rostlin, plodů a bylin se pyšní léčivými či jinak prospěšnými účinky na lidské zdraví i psychiku. Mnohé generace před námi si tyto cenné znalosti předávaly v podobě receptů na výrobu mastí, tinktur, olejů, vín, likérů i čajů. Ke zpracování bylin můžeme využít různé způsoby, mezi využívané patří prosolení, kdy sůl vyloudí krásné aroma. Nakládáním do oleje následně získáme aromatizované oleje, které jsou vždy milým dárkem. Ke zmražení se nejlépe hodí byliny s většími šťavnatými lístky jako libeček, máta, petržel a pažitka. Chlazení je účinný způsob, ale bohužel pouze krátkodobý. Sušení patří k nejoblíbenějším způsobům zpracování, svazky bylin provoní a zkrášlí každou kuchyň. Některé byliny sušením získají, protože se jejich aroma zkoncentruje (dobromysl, tymián, rozmarýn, šalvěj, majoránka). K výrobě mastí postačí čtyři hrsti konkrétních bylin a rozehřáté sádlo, následně uchováváme ve sklenicích. Oblíbené jsou také tinktury neboli výluh bylin v 38-40% alkoholu.

Naše zeleninové zahrádky a skleník jsou domovem různých druhů zeleniny, které pěstujeme od brzkého jara až do podzimu. I u zeleniny vybíráme druhy, které jsou vhodné pro naše podmínky, staráme se o pestrost a různorodost druhů s láskou a bez chemie.

Pro zdraví našich rostlinek využíváme starých receptů na výrobu přírodních hnojiv. Například jíchu – kvašený výluh z kopřiv nebo výluhy z kostivalu a červené řepy k povzbuzení růstu. Nebo také výluhy z heřmánku, levandule, máty nebo řebříčku pro posílení obranyschopnosti.

 

Číst více >>

Různé křížení a úprava zeleniny je známá asi od 9. století, kdy se v Evropě o tento pokrok zasloužil francký císař Karel Veliký. Zásluhu lze připočítat i klášterům, královským zahradám, dále si je pak měšťané šlechtili na svých zahradách. Až se dostala i k sedlákům na venkov.
Zeleninou označujeme rostliny, ze kterých používáme různé části, a to v syrovém či tepelně upraveném stavu. Zelenina je vhodná jak k přímé konzumaci, syrová či tepelně upravená. Je také surovinou vhodná ke konzervování, sušení, mrazení. Na světě se jako zelenina využívá přibližně 1 200 rostlinných druhů, hodně jsou zastoupeny miříkovité, bobovité, brukvovité, tykvovité, merlíkovité, hvězdnicovité. V Evropě se pěstuje přibližně 150 druhů zeleniny, v České republice asi 50 druhů.
Zelenina patří mezi ochranné potraviny pro obsah vitamínů a minerálů, proto je vhodná ke každodenní konzumaci. Některé její druhy se využívají i jako koření nebo ve fytoterapii jako léčivky.
Zelenina má oproti ovoci o něco nižší energetickou hodnotu, proto je ideálním doplňkem různých diet. Rostlinná barviva obsažená v zelenině mají schopnost snižovat výskyt nádorových onemocnění. Zelenina je bohatá na nerozpustnou vlákninu, která dokáže odvádět z těla cholesterol a zabraňuje problémům tlustého střeva.

Do našich alejí a sadu jsme v roce 2018 zasadili 250 ovocných stromů a keřů s jedlými plody. Našli jsme původní odrůdy jabloní, švestek, hrušní, třešní, mišpulí, kdoulí, ořechů, rybízů, angreštů, malin a jahod, které se pěstovaly v našich podmínkách v minulosti a mají výborné vlastnosti a chuť.

Vzhledem ke klimatickým změnám máme v zahradách i méně tradiční kiwi, kustovnici, fíky i citrusy. Našim cílem bylo hlavně zachovat pestrost. Snažíme se naše zahrady zakládat s láskou a podle starých zvyklostí, aby vynikaly pestrostí, plodností, zdravým růstem, výtečnou chutí a krásou.

 

Číst více >>

Podle záznamů lze vysledovat záměrné pěstování ovoce na území České republiky ze středověku. V období 13. až 15. století se začíná objevovat množství odrůd jabloní a hrušní, a to v zámeckých a klášterních zahradách. V 17. století vznikaly první ovocné školky.
Ovoce se od jara do zimy stává nepostradatelnou součástí naší výživy. Patří k důležitým ochranným potravinám, které svou svěží chutí a barvou zpestří každý pokrm. Čerstvé ovoce obsahuje 80 až 90% vody. Příjemně osvěží díky přítomnosti aromatických látek a ovocných kyselin. Po zelenině je ovoce nejbohatším zdrojem vitamínů. Čerstvé ovoce v syrovém stavu je spolu se šťávami na prvním místě, při každé další úpravě ztrácí část své výživové hodnoty. Dalším skvělou alternativou může být ovoce mražené, které jistě v zimě uvítáme. Velké oblibě se v posledních letech těší také sušené ovoce, výhodou je vysoký obsah vlákniny i cenných látek a hlavně jeho trvanlivost.
Ovoce je hlavním zdrojem vitamínu C, obsahuje i provitamín A, také vitamíny skupiny B. Ty jsou hlavně pod slupkou, proto raději jíme se slupkou a neloupeme. Z ovoce můžeme připravit spoustu dobrot, různé šťávy, smoothie, saláty, marmelády, džemy, protlaky. Ovoce by mělo být pravidelnou součástí našeho jídelníčku nejen pro osvěžení, skvělé chuti, ale také díky své výživové hodnotě, spoustě vitamínů a především vláknině, která má velmi pozitivní vliv na zdravé trávení.