Pampeliška
neboli smetánka lékařská je významnou léčivou bylinou.
Jaro si letos pospíšilo a všude už začínají kvést pampelišky.
Pro nás jsou pampelišky malými otisky slunečních paprsků na jarní louce.
Pampeliška v sobě spojuje sílu slunečních paprsků a půdy, ve které roste.
Její kořen se sbírá od března do dubna – ještě před rozkvětem.
Květy a listy po celou sezónu.
Má mnoho léčivých účinků. Působí silně močopudně, pomáhá proti zadržování tekutin a ledvinové nedostatečnosti. Má příznivé účinky při zánětech močových cest a ledvin.
Pozitivně ovlivňuje i trávící soustavu. Pročišťuje krev.
Pro mnoho blahodárných účinků je velmi vhodnou bylinkou pro jarní detoxikaci.
Zařaďte ji v tomto období do vašeho jídelníčku, vyzkoušejte některý z našich osvědčených receptů. Přejeme dobrou chuť a na zdraví!
Pampeliškové smothie
Větší hrst pampeliškových listů a květů
½ banánu
½ jablka
Mandarinka ( vhodnější je kompotovaná )
Voda na dolití dle chuti
Vše rozmixujte a podávejte.
Pampeliškový sirup
Uvařte si pampeliškový sirup pro lahodnou a zdravou limonádu.
200 ks květů pampelišky
1l vody
2 ks bio citronu – nakrájený na kousky i se slupkou
1 ks bio pomeranč – šťáva
1 kg cukru
Květy pampelišek, nakrájený citron a šťávu z pomeranče nechat louhovat 24 hodin v předem převařené a vychlazené vodě. Poté scedit přes plátýnko a rozpustit s cukrem. Vařit na mírném plamenu cca na 80 stupňů. Nevařit.
Po odstavení ještě horké nalít do vyvařených lahví. Pod víčko nalít lžičku slivovice pro konzervaci.
Pampeliškový salát
Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme.
Pampeliškové listy promícháme se zálivkou z vinného octa, medu, oleje a hořčice.
Dochutíme solí a pepřem.